Laadukkaat itsenäisen ja ryhmäopiskelun tilat taattava tilamuutosten yhteydessä

Kasvatustieteellisessä tiedekunnassa mietitään parhaillaan tilaratkaisuja liittyen mahdolliseen Aurora-rakennuksesta luopumiseen. Peducan huolenaihe on oppimiskeskus Minervan kohtalo. Oppimiskeskukseen on suunniteltu esimerkiksi makerspace-tilaa, jonne ilmeisesti sijoitettaisiin käsityölaitteita.

Käsityötilat ja makerspace ovat välttämättömiä etenkin käsityönopettajaksi opiskeleville. Myös luokanopettajaopiskelijoille ne ovat tärkeitä monialaisten opintojen kannalta. Kuitenkin Peduca haluaa tilakysymyksen yhteydessä korostaa oppimiskeskus Minervan tai sitä vastaavan itsenäiseen ja ryhmäopiskeluun suunnatun tilan ensiarvoisuutta. Tämä siitä huolimatta, että makerspacea voitaisiin suunnitelmien mukaan käyttää opetuksen ulkopuolella oppimiskeskuksen tapaan. Luultavasti itsenäinen ja ryhmäopiskelu olisivat järjestelyn häviävä osapuoli opetuksen viedessä leijonanosan tilan käyttöajasta.

Täysin itsenäiselle ja ryhmäopiskelulle pyhitettynä tilana oppimiskeskus Minerva on mahdollistanut kasvatustieteellisen tiedekunnan edellyttämän monipuolisen opiskelun. Arkkitehtonisesti innovatiivisessa tilassa on voinut samanaikaisesti puida aivoriihtä verhotuissa ryhmätyöringeissä ja pakertaa keskittyneesti kandidaatintutkielmaa hiljaisessa tilassa. Oppimiskeskus Minerva on ainutlaatuinen tila koko Helsingin yliopistossa. Mikäli Minervan oppimiskeskusta ei voida sellaisenaan säilyttää, täytyy sen tilalle saada nykyistä vastaava oppimistila, joka on sen tapaan tilava, valoisa ja monipuolinen.

Laajojen ja laadukkaiden ryhmätyötilojen tarve kasvatustieteellisessä tiedekunnassa on varsin ilmeinen. Pakollisilla ryhmätöillä kyllästettyjen opintojen suorittaminen olisi lievästi sanottuna haastavaa ilman oppimiskeskus Minervan tiloja. Erittäin varatuista Kaisa-talon ja Alexandrian oppimistiloista ei ole sen korvaajaksi. On kestämätön ajatus, että voidakseen suorittaa pakollisia ryhmätöitään kasvatustieteilijöiden olisi taisteltava näistä korkean käyttöasteen tiloista vielä, kun monesti aikataulut ryhmätöiden suorittamiseen ovat tiukat. Opintojen tehokas eteneminen ja jopa ajallaan valmistumisen vaarantuisivat.

Ryhmätyötilojen lisäksi kasvatustieteellinen tiedekunta tarvitsee jatkossakin tiloja itsenäiselle opiskelulle. Kaisa-talon kirjasto ja Aleksandria ovat jo nykyään hyvin ruuhkaisia. Kasvatustieteilijöiden siirtyminen näihin tiloihin tarkoittaisi, että paikan löytäminen niistä olisi kaikille vielä entistäkin vaikeampaa.

Tällä hetkellä opetustilojen välittömässä läheisyydessä sijaitseva oppimiskeskus mahdollistaa joustavat siirtymät opetuksesta itsenäiseen työskentelyyn ja toisin päin. Ilman tätä mahdollisuutta hyppytunnilla Kaisa-talon kirjastoon tai Aleksandriaan käytetty siirtymisaika ulosmitattaisiin opiskeluajasta.

Paitsi kasvatustieteellisen tiedekunta myös koko Helsingin yliopisto painottaa yhteisöllisen tiedonluomisen tärkeyttä. Tiedekuntamme luennoilla meille puhutaan yhdessä oppimisesta, tiedon sosiaalisesta luonteesta ja sosiokonstruktivismista. Helsingin yliopiston strategiaan 2017- 2020 on puolestaan kirjattu tavoite ”opiskelija keskiöön”, joka tarkoittaa muun muassa sitä, että ”vuosina 2017-2020 Helsingin yliopisto tukee opiskelijoiden toimimista vertaisopettajina”. Vertaisopettajuus ja yhteisöllinen tiedonluominen konkretisoituvat joka arkipäivä innostuneena puheensorinana oppimiskeskus Minervassa. Jotta sitä voitaisiin jatkossakin kuulla, ja jotta nämä arvot voisivat juurtua yhä syvemmälle yliopiston käytäntöihin, tarvitaan oppimiskeskus Minervan kaltaista tilaa. Ilman toimivia ryhmätyötiloja ei ole yhteisöllistä tiedonluomista.

Peduca ry

OTA KANTAA KESKUSTELUUN:

Kannustamme seuraamaan keskustelua ja ilmaisemaan henkilökohtaisia mielipiteitä tilajärjestelyihin liittyen Facebookissa Kasvatustieteellisen tiedekunnan opiskelijoiden tilatyöryhmässä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s