Ta-ta-Talvipäivät!

Penkereellä kuulee usein fraasin ”oispa jo talvipäivät”. Sinäkin, penkereläinen, olet sen varmaan kuullut. Onhan se melkein yhtä tavallinen keskustelunavaus täällä kuin säästä puhuminen ei-penkereellä, ulkomaailmassa.

Varsinkin epätoivon hetkinä se lausutaan. Pimeänä marrasaamuna, kun Snellmaninkadun ylämäki on Via Dolorosa ja Minerva pääkallonpaikka, kun tuuli vihmoo räntää kasvoillesi ja vedät hupun korvillesi, lausut: ”oispa jo Talvipäivät.” Kun ryhmätyö tökkii tai oppimispäiväkirja ei ota edistyäkseen, huokaat: ”oispa jo Talvipäivät.”

Taikalause ”oispa jo Talvipäivät” avaa kaksi ovea ajan huoneisiin, kaksi: menneeseen ja tulevaan – muistoihin menneistä, haaveisiin tulevista. Siksi sitä toistetaan, siinä sen tenho.

Mutta kerran vuodessa sinä, penkereläinen, nouset Minervatorin tomuista kuin feenikslintu tuhkasta. Laulat keuhkosi tyhjiksi, kaiken ilman täytät riemullasi. Ja riemusi kohotat vuorten yli, huudat: ”nyt on Talvipäivät!”

Koska almanakkani kertoo tämän hetken olevan lähellä, Talvipäivien olevan lähellä, on syytä tehdä pieni katsaus siihen, mitä tuleman pitää.

Talvipäivät2018_20180224_150318_Joona_Halinen

Perjantai

Talvipäivät aloittaa kokoontuminen Töölön kisahallilla. Sieltä bussi noutaa meidät määränpäänään Rauman-ihmemaa, Talvipäivät 2019.

Ennen Raumaa pysähdytään lounastamaan. Notkuvia pöytien jälkeen seuraa yksi reissun kohokohdista: päivätanssit. Täydet bileet keskellä päivää!

Varoitan: päivätansseilla sattuu toisinaan ajantajun hämärtymistä. Saturnuksen renkailla tanssiessa voi luiskahtaa aika-avaruuden ulkopuolelle. Päivätanssien päätyttyä saatat joutua hieromaan tähtipölyä silmiltäsi ja kysymään: ”Eikö nyt pitäisi olla yö? Eikö äsken valomerkki minua häikäissyt. Ja missä on grilli?”

Kello 15.00 idyllinen Rauma tervehtii meitä, pöllämystyneitä penkereläisiä. Seuraavaksi isketään retkipatjat salin lattialle kuin liput uuden vallan merkiksi. Yksi pumppaa laivan kokoista ilmapatjaansa, toinen hakee murua rintansa alle ja kolmas ehostaa silmät kiiluen.

Lätkäfanit suuntaavat Kivikylän areenalle. Siellä Lukko ja Kalpa kolisuttavat mailojaan talvipäiväläisten iloksi. Ja vieläpä ilmaiseksi! Peli starttaa 18.30.

Virallisesti Talvipäivät avataan puolestaan Rauman kauppatorin syleilyssä kello 20.00. Tirehtöörinä toimii HesaÄijä, jolle ”Rauma ei riitä”.

Kauppatorilta voikin sitten suoraan siirtyä iltabileisiin, jotka starttaavat Kivikylän areenalle yhdeksältä. Siellä tunnelmaa katonrajassa kannattelevat DJ Keijo Usum, Generik ja Atomirotta.

Jos areenabileet eivät kiinnosta, tarjoaa Rauman yö myös muita virikkeitä. Sikabändi vääntää nupit kaakkoon kymmeneltä Domino Nightclubissa, ja kello 23.00 lähtien Seven Blocks esiintyy Kulttuurikuppila Brummissa.

Talvipäivät2018_20180224_235256_Joona_Halinen

 

Lauantai

Nyt varovasti. Älä hosu. Raotat silmäluomiasi hitaasti. Samassa päivänsäde kouraisee silmäkuopan pohjia myöten. Suljet silmäsi. Selkääsi kivistää. ”Missä olen?” kysyt. Hetken annat ajatuksen vaeltaa silmäluomien alla. Jo välähtää: ”Talvipäivillä, olen Talvipäivillä!”

Oivallus on sähköistävä. Kuin taikaiskusta silmäsi aukeavat sepposen selälleen. Selkä vetristyy. Könyät ylös. Rymistelet huoneen poikki herättäen kaikki muut.

***

Talvipäivät2018_20180224_144513_Joona_HalinenLauantaina penkereläisen on syytä suunnata aamupalan kautta Seminaarinmäelle, talviriehaan. Viimeiset merkit kovalla lattialla nukutusta yöstä hävittävät norsufutis ja silitysrautacurling. Vauhtia voi hakea myös Talvipäivä-Approilta. Niille taas, joita liikunta ei miellytä ja jotka kauhu on vallannut jo tässä vaiheessa Talvipäiviä, on tarjolla luento Seminaari päärakennuksessa. Heikki Rosenholmin puhuu aiheesta Zombit ja kuoleman representaatiot populaarikulttuurissa.

Jos mikään edellä mainituista aktiviteeteista ei nappaa, ei hätää: Talviriehan voi aina viettää tanssien ja hummaillen pitkin poikin Seminaarinmäkeä.

Kannattaa myös käydä syömässä. Siihen on mahdollisuus kello 14.00-18.00.

Ovet jäähallin iltabileisiin aukeavat kello 18.30. Niitä ennen voi tanssijalan tahtia kiihdyttää Viljamin Äidin pyörittämistä päivätansseista (16.00-18.00).

Jäähallilla odottaa ruhtinaallinen artistikattaus. Ensiksi juhlijoille tarjoillaan Sekslaatio -yhtye. Heiltä viestikapulan nappaa Tico tico. Kellon kääntyessä kohti yhtätoista alkavat juhlijat tanssia ruusuilla: vuorossa on Ruusut. Jälkeensä Ruusut jättävät eteerisen tunnelman. Mutta kuten kaikkien itseään kunnioittavien bileiden myös näiden on huipennuttava Anssi Kelaan. Keikan jälkeen pääsi on pyörällä ja hoet tautologisesti: ”Mun täytyy kävellä näin. Mun täytyy kävellä näin.” Jotain herännee sisälläsi. Kuulet Rauman yön viettelevän kuiskeen…

Sunnuntai

Paluu 12.00. Toivottavasti Talvipäivät olivat mahtavat!

Talvipäivät2018_20180224_234737_Joona_Halinen

Iloisia Talvipäiviä kaikille!

Eero Lipponen
Peducan blogivastaava 2019

Ps. tarkemmat tiedot Talvipäivien ohjelmasta voi lukea SOOLin sivuilta, joita käytän tekstini lähteenä: https://tp2019.fi/ohjelma/

Kuvat: Joona Halinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s