Peducan EV-tiimi on tehnyt aktiivisesti yhteistyötä pitkin kevättä tiedekunnan sekä opiskelijoiden kanssa edunvalvonnan merkeissä. Tähän postaukseen on koottu luokanopettaja-opintosuunnan edunvalvontaan liittyvät keskeisimmät uutiset sekä katsaus menneeseen kevääseen!
Ajankohtaista Kasvatustieteellisessä tiedekunnassa
Tiedekunta on alkanut toipua Iso Pyörän -jälkeisestä ajasta. Monet käytännöt ovat nyt vakiintunut ja arki on asettunut tiedekunnan sisälle.
Vuoden alussa kuitenkin tiedekunnan sisällä tapahtui merkittäviä muutoksia tiedekunnan henkilöstön vastuutehtävien jaossa. Monilla henkilöillä vaihtui tai muuttui työnkuva ja uusia henkilöitä valittiin uusiin tehtäviin, muun muassa valittiin uusi tiedekunnan johto. Uusi dekaani on Johanna Mäkelä.
Luokanopettajan opintosuunnan uusi vastuuopettaja on kuvataiteen didaktiikko Seija Kairavuori, kun taas Anu Laine on siirtynyt opetusvaradekaaniksi. Uusi harjoittelukoordinaattori on Katriina Maaranen. Peducan edunvalvojat aloittivat heti tiiviin yhteistyön heidän kanssaan, joka on ollut todella positiivista ja toimivaa.
Opiskelijoiden palautekysely, kevät 2018
Peduca järjesti kyselyn opiskelijoille luokanopettajien opintosuunnan tämän hetkisestä tilasta. Otanta oli melko pieni, mutta siitä pystyi nostamaan tiettyjä teemoja esille siitä huolimatta. Alla on listattu teemoja, mitä nousi esille kyselystä.
Opiskelijat kokivat hyväksi luokanopettajien opintosuunnassa:
-Ryhmäopetuksen
-Tietyt monialaiset kurssit
-Kanssaopiskelijat
-Harjoittelut
-Ammattitaitoiset työntekijät
-Opetustyöt ja vierailut
-Yleisesti kurssien laatu
Opiskelijat kokivat haastavaksi luokanopettajien opintosuunnassa:
-Opetetun teorian ja todellisuuden käytännön ero
-Viestinnän puute
-Sivuaineiden heikko toteutus.
-Harjoitteluiden vähäinen määrä.
-Jotkut luennot koettiin epämotivoivina.
Opiskelijoiden kehitysehdotuksia:
-Viestinnän parantaminen
-Selkeämmän vastuunjaon tekeminen opettajien keskuudessa
-Ongelmien tunnistamista ja reagoimista
-Käytännön korostaminen kurssien suunnittelussa
Opiskelijoiden palautteesta keskusteltiin sekä Seija Kairavuoren kanssa, että maaliskuun luokanopettajakoulutuksen jaoksen kokouksessa. Opiskelijoiden antama palaute otettiin todella positiivisesti vastaan kummassakin tapauksessa ja antoi paljon tietoa siitä, miten luokanopettajankoulutusta voitaisiin kehittää.
Kiitoksia teidän osallistumisesta palautteenantoon, sen avulla voidaan vaikuttaa!
Viiniä & Valitusta 9.4.2018
Perinteinen Viiniä & Valitusta ilta järjestettiin 9.4. Paikalla oli reilusti edustusta fukseista neljänteen vuosikurssiin ja kaikkia siltä väliltä. Tiedekunnalta oli paikalla Seija Kairavuori. Keskustelu oli hyvin sujuvaa ja monia eri teemoja nostettiin esille. Alla olevasta linkistä voi lukea tiivistelmän illan keskusteluista:
https://drive.google.com/open?id=1mq6SB9dYC5V8jl0T38TpkxB3cfvksTiO
Yliopistoissa merkittäviä muutoksia sisäänottoihin
Opetus ja -kulttuuriministeriö on ajanut läpi merkittäviä muutoksia miten yliopistoihin otetaan sisään uusia opiskelijoita, joka vaikuttaa myös meidän tiedekunnassa. Jatkossa opiskelijoita otettaisiin 60% sisään pelkästään heidän YO-todistuksensa perusteella. Jatkossa olisi edelleen mahdollista hakea VAKAVA-kokeen kautta, jonka sisäänpääsyprosentti on 30%. Loput 10% otetaan sisään jatkossa esimerkiksi Avoimen Yliopiston väylän kautta.
OKM:n tavoitteena on vähentää välivuosia toiseen asteen koulutuksen ja korkeakoulujen välillä. Tavoitteellisesti mahdollisimman moni opiskelija saisi opiskelupaikan heti päästyään toiseen asteen koulutuksesta.
Miten YO -todistusta pisteytetään?
Yo-todistuksesta huomioidaan neljä ainetta: äidinkieli, matematiikkakori, reaaliaineiden kori ja kielikori, joista parhaat pisteet saadut huomioidaan valinnassa.
Alla olevassa taulukossa näkyy miten eri aineita pisteytetään:
Taulukkoa selaamalla huomaa, että tässä mallissa matemaattisia aineita painotetaan merkittävästi muiden aineiden kustannuksella. Tämä on herättänyt paljon keskustelua sekä tiedekunnan, että opiskelijoiden keskuudessa. Taustalla on ilmeisesti tutkimusta, mikä osoittaa matemaattisen osaamisen olevan yhteydessä parempaan selviytymiseen korkeakouluopinnoissa.
Vaikuttaako tämä soveltuvuuskokeisiin?
Ei vaikuta! Luokanopettajankoulutuksen sisäänotossa saa säilyä soveltuvuuskokeet. Eli jatkossa 60% hakijoista kutsutaan suoraan soveltuvuuskokeisiin pelkän YO -todistuksen perusteella.
Edunvalvojien kanta muutokseen
Tämä muutos on aiheuttanut huolta koko yliopiston sisällä, ainakin opiskelijoiden keskuudessa. Alkuvuodesta delegaatio keskustakampuksen tiedekuntajärjestöjen edunvalvojia kävivät tapaamassa asiantuntijoita OKM:ssä, jolloin keskusteltiin näistä huolista. Suurimpia huolia on ollut, miten tämä muutos entisestään asettaa paineita toisen asteen opiskelijoille suoriutua YO -kokeista.
Muutos ei välttämättä korjaa lukuisten välivuosien ongelmaa, vaan pikemmin siirtää tulpan toiseen asteen ja korkeakoulujen välillä yläkoulun ja toisen asteen väliin. Tällöin yhä nuorempana pitäisi olla varma siitä, mitä haluaisi aikuisena tehdä ammatikseen. Kun tämän lisäksi otetaan huomioon ensikertalaiskiintiöt, on hyvinkin paljon enemmän painetta asetettu nuorille suoriutua koulusta. Pahimmillaan tämä voisi olla eniten haitaksi nuorille, ketkä ovat jo nyt syrjäytymisen vaarassa kouluvaikeuksien takia.
Tämän lisäksi muutos voi edistää vanhempien “koulushoppailua”, sillä ymmärrettävästi vanhemmat haluavat lapsensa pääsevänsä eteenpäin koulupolulla. Pahimmillaan tämä kiihdyttää koulujen eriarvoistumista ja edistää “ghettoutumista”, jolloin vanhemmat pyrkivät muuttamaan alueille, jossa on paremmat koulut.
Tämä on tietenkin tämä on vain yleistä pohdintaa ja edunvalvojien huoli liittyen muutoksiin, mutta aika näyttää onko huolemme aiheellinen. Asiasta on kuitenkin keskusteltu vaikuttavien henkilöiden kanssa ja tämä huoli on ainakin kuultu.
Muuta yleistä
Peducan EV-tiimi on aktiivisesti ottanut kantaa opiskelijoiden esille tuomiin epäkohtiin opetuksessamme. Moniin epäkohdista on puututtu ja niihin on saatu jokin ratkaisu. Mikäli mieleesi tulee koskaan jotain huolia tai esiin nousee jotain epäkohtia, niin voit aina olla yhteydessä edunvalvojiisi!
Edunvalvojiin voit olla helposti yhteydessä sähköpostin kautta: edunvalvonta@peduca.fi
Hyvää kesää toivottaa,
Peducan EV-tiimi