Perhe-elämän ja opiskelun yhdistäminen voi olla joskus haastavaa. Yliopistolla on kuitenkin tarjolla erilaisia palveluita perheelliselle opiskelijalle ja alle on koottu näistä parhaat tärpit.
- Pikku HYY eli HYYn lastenhoitopalvelu auttaa arkipäivisin lastenhoidossa pientä korvausta vastaan. Pikku HYYn tilat sijaitsevat Siltavuorenpenkereellä, joten varsinkin meidän tiedekunnassa lapsi on helppo jättää luennon ajaksi hoitoon. Mahdollisuus on myös vakivuoroihin eli jos tietää luennon toistuvan viikoittain, ei tarvitse sopia joka kerralle hoitoa erikseen. Vuorot varataan sähköpostitse (pikkuhyy(at)hyy.fi). Lisätietoa löytyy täältä.
- Oman tai lapsen sairastumisen sattuessa poissaoloja voi tulla suositeltua enemmän. Omasta tilanteestaan kertomalla saa usein ymmärrystä ja myötätuntoa. Kurssisuoritusten kanssa on mahdollista neuvotella joustavista käytännöistä, kun muistaa esittää asiansa asiallisesti. Esimerkiksi poissaoloa voi korvata esseillä, mikäli kurssin vetäjä tähän antaa luvan. Lapsen saa myös ottaa mukaan luennoille, mutta ei kuitenkaan kipeänä. Vauvan imettämiseen on myös mahdollista pyytää erityisjärjestelyjä tentin ajaksi.
- Perheen lisäyksen johdosta on mahdollista ilmoittautua poissaolevaksi. Tällöin äitiys-, isyys- tai vanhempainloma ei kuluta tutkinnonsuoritusaikaan. Ilmoittautuminen täytyy kuitenkin muistaa tehdä, jotta suoritusaika pysähtyy ollessasi poissa.
- Opintojen loppuun suorittamiseen voi hakea lisäaikaa. Lisäaika myönnetään toteuttamiskelpoisen suunnitelman pohjalta. Alemman ja ylemmän korkeakoulututkinnon suoritusoikeuden omaavan on mahdollista saada enintään 10 lukukautta lisäaikaa. Hakemuksen tekemiseen lisäohjeita, esimerkiksi hakupäivät löytyvät täältä.
- Perheellisenä opiskelijana on myös mahdollista saada lisätukea Erasmus opiskelijavaihdon ajaksi. Opiskelijoille, jotka toimivat alaikäisen lapsen huoltajana maksetaan lisätukea 200€ / 30 päivää, vaikka lapsi/ lapset jäisivät kotimaahan. Kyseistä lisätukea ei kuitenkaan makseta Erasmus-harjoittelun ajalta.
- Jos opiskelu päiväsaikaan tuntuu mahdottomalta, yliopistolla on tiloja, joita on mahdollista käyttää normaalin aukioloajan ulkopuolella. Tällöin tulee hakea yökäyttöavainta, jonka saa panttia vastaan Gaudeamus Kirja & Kahvi -kahvilasta. Flammasta löytyy lista yökäyttötiloista, ohje yökäyttöavaimen hakemisesta sekä käyttösäännöistä.
- Peduca auttaa myös tarvittaessa edunvalvontaan liittyvissä asioissa. Jos koet tulleesi kohdelluksi epäoikeudenmukaisesti tai vaikka jonkun kurssin käytännöissä olisi mielestäsi kehitettävää, mutta asia tuntuu hankalalta hoitaa yksin, laita sähköpostia osoitteeseen edunvalvonta(at)peduca.fi. Yhdenvertaisuus- ja edunvalvontavastaavat ovat näiden tilanteiden ratkomista varten. Jos tuntuu, ettei halua kertoa tilanteestaan omalla nimellään, Minervan K2-kerroksessa sijaitsevasta opiskelijatila Conddoorista löytyy myös Glitterboksi, johon voi laittaa viestiä Peducan edunvalvojille nimettömänä. Lisäksi HYYllä on omat häirintäyhdyshenkilöt, joihin voi myös olla yhteydessä. Yhteystiedot täältä.
- Monet järjestöt järjestävät tapahtumia myös perheellisille opiskelijoille. Ei siis tarvitse ajatella kaikkien tapahtumien olevan bileitä, tapahtumia suunnitellaan erilaisille kohdejoukoille. Esimerkiksi Eben, Kopedan ja Tekstiilareiden Syyssuhinat järjestettiin sunnuntaina 1.10., jonne pystyi osallistumaan koko perheen voimin!
Opiskeluintoa kaikille syksyyn!
Heini Lehtinen, Peducan edunvalvonta- ja yhdenvertaisuusvastaava